Szemben úszkáló foltok kezelése

Hogyan kezelhetőek az üvegtesti homályok?

A szemben található üvegtesti homályok lézerkezelése világszinten újszerű eljárás. A műtét során seb nem képződik, a lézer nagy pontossággal képes a szem belsejében hatni és megszüntetni az úszkáló foltokat. A lézerkezelés során általában több száz lövést adunk le az üvegtest célzott részére. A kezelés hatására a kollagén és hyaluron molekulák feloldódnak, az üvegtesti homály elpárolog, gázbuburékká alakul és hamar felszívódik. Esetenként és legfeljebb pár napig a gázbuborék apró gömbökként észlelhető is lehet. A lézerrel kezelt üvegesti homály ezáltal teljesen eltűnik, nem csupán kisebb részekre darabolódik.

Hogyan történik a kezelés? Fájdalmas?

Az üvegtesti homályok lézerkezelése fájdalommentes, mivel az üvegtestben nincsenek érzőideg végződések. A szemgolyó mozgásának korlátozására és a kezelés jobb láthatósága érdekében felszíni érzéstelenítést követően egy speciális kontaktlencsét helyezünk a szemfelszínre. Ezután réslámpa előtt történik a kezelés, mely általában 10-30 percet vesz igénybe alkalmanként.

Milyen teendők vannak a kezelés előtt és után?

A beavatkozás előtt részletes szemészeti vizsgálatot végzünk, mely minden esetben tartalmaz egy szemfenéki rétegvizsgálatot (OCT) és egy ultrahang vizsgálatot. Ezen kívül más orvosi, labor vagy egyéb képalkotó vizsgálatra legtöbbször nincs szükség.

A műtét után látása átmenetileg homályosabb a pupillatágítás miatt, melynek hatása 3-6 óráig tart. Ezután korlátozás nincs, szokásos életvitelét folytathatja.

üvegtesti homályok lézerkezelése

Milyen kimenetele van a kezelésnek?

A lézernyaláb az adott kezelés helyén a homály teljes eltünését eredményezi, azonban egy homály több száz, ezer lézerpulzus leadásával tüntethető el. Az úszkáló homályok kezelhetőségének mértékét azok mérete, sűrűsége, keménysége és elhelyezkedése határozza meg. Vannak olyan vékony homályok is, melyet a szemész észrevesz, de mely a beteget nem zavarja, így ezeket nem kezeljük.

A leglátványosabb eredményeket az üvegtesti határhártya leválás után hirtelen kialakuló úszkáló homály, az ún. Weiss gyűrü kezelésekor látjuk.

Fontos tudni, hogy egy alkalommal csak bizonyos számú lézerpulzust visel el biztonsággal a szem, így a kielégítő eredmény elérése érdekében esetenként több ülésre is szükség lehet, ez pedig a kezelés folyamán derül ki. A kezelés során nem tűntetjük el az üvegtest teljes egészét, csupán annak kis töredékét, így a géles anyagot képező apró, vékony szálcsák érintetlenül ott maradnak, de ezek általában már észrevehetetlenek szemünk számára. Például az üvegtesti határhártya leválása során a Weiss gyűrü mellett látható több száz kisebb homály legtöbbször semmilyen panaszt nem okoz már. Azonban esetenként előfordulhat, hogy néhány ilyen apróbb, vékonyabb homály, habár kisebb mértékben, de mégis zavaró marad. Ilyenkor ezeknek a további kezelése egyedi elbírálást igényel és nem várható tökéletes eredmény, mivel az összeset lehetetlen eltüntetni vagy nagyon sok kezelést igényelne.

Mikor végezhető el a kezelés?

Az úszkáló foltok a megjelenésük után mielőbbi vizsgálatot igényelnek a pontos diagnózis felállítása érdekében. A kezelés a homályok megjelenése után néhány héttel biztonságosan elvégezhető, amennyiben nincs ellátást igénylő kóros üvegtesti vagy ideghártya elváltozás.

Üvegtesti homályok lézerkezelése